Smalcinātāji pastāv jau gandrīz 100 gadus, īpaši izplatīti tie ir ASV, kur tie ir gandrīz katrā mājsaimniecībā. Ir pienācis laiks, lai šī ierīce kļūtu populāra arī Latvijā — lai tās nav tikai izredzētajiem, bet ikvienam, kas grib ērtāku un tīrāku ikdienu.
Atkritumu tvertnē palikuša vistu ādas vai zivju atliekas? Pēc pāris stundām virtuvē var būt grūti elpot. Smalcinātājs uzreiz aizvada pārtikas pārpalikumus kanalizācijā – nekādu smaku, nekādu augļu mušiņu.
Ar smalcinātāju līdz pat trešdaļai no atkritumiem vairs nav jānes ārā. Mazāk atkritumu maisu nozīmē mazāk izdevumu un mazāk staipīšanās ar smagām miskastēm. Īpaši vasarā tas ir liels ieguvums. Ja maksājat par atkritumu svaru, tas ir arī būtisks ietaupījums.
Atbilstoši pētījumiem smalcinātājs patērē ļoti maz:
Salīdzinot ar pārtikas atkritumu izvešanu, smalcinātājs ir gan ekonomiski, gan ekoloģiski izdevīgāks.
Nav vairs jādomā, kur likt ēdiena pārpalikumus pēc vakariņām. Vienkārši noskalo izlietnē, un smalcinātājs parūpēsies par pārējo. Tas darbojas vienmēr, kad vajag – ātri un bez liekām kustībām.
Mūsdienu smalcinātājiem nav asmeņu, kā redzams vecās šausmu filmās – tie drīzāk darbojas kā rīve. Roku tur ielikt praktiski nav iespējams un slēdzis nav saskarē ar elektrību.
Mazāk atkritumu maisos nozīmē mazāk poligonos noglabātu pārtikas atkritumu. Daudzviet pasaulē šie organiskie atlikumi kanalizācijā nonāk ūdens attīrīšanas iekārtās un pārtop biogāzē vai mēslojumā. Ar smalcinātāju arī tava virtuve kļūst zaļāka.